• Welkom op deze website. Je hebt de keuze uit maar liefst ZEVEN programma's: Sommen Versnellen - Hollen naar 100 - Nog één keer - Strategie - Didati(e)k-tak - Cijfermatig-beter-best en Bewegend leren
  • En wat kost dat? Nog geen € 5,- per programma!! Wees er snel bij!

BEWEGEND LEREN REKENEN


kleuterbouw

onderbouw

middenbouw

bovenbouw

beweegvormen

Bewegend Leren is een unieke aanpak waarbij actieve werkvormen worden geïntegreerd in het reguliere curriculum. De kern van Bewegend Leren komt neer op het idee dat het brein en het lichaam samenwerken tijdens het leerproces, waarbij fysieke activiteit de verweking van informatie, de cognitieve capaciteiten, kan versterken.

Daarnaast zorgt Bewegend Leren voor een harmonieuze samenwerking tussen het lijf en het brein. Het doel van Bewegend Leren is het beter beklijven van de leerstof en het creëren van een gezondere onderwijsomgeving (bron: www.fluitendleren.nl)

Naast oefeningen die in de klas gedaan kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan het concept van 'de meester met de bal' (www.zoleerjekinderenrekenen.nl  ) is bewegend leren met name een buitenactiviteit.

In deze bijdrage concentreert het bewegend leren zich op het automatiseren van rekenactiviteiten: korte oefeningen waarmee het nog beter leren van basisvaardigheden (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en klokkijken) worden ingeslepen. Daarnaast voor de bovenbouw activiteiten om deze basale vaardigheden toe te passen bij activiteiten als omgaan met breuken, procenten en verhoudingstabellen.

 

Voordelen voor kinderen

  1. Verhoogde concentratie: Door actief bezig te zijn met de lesstof blijven kinderen alert en kunnen ze zich beter concentreren op hun werk.
  2. Leerstof opnemen: Door de samenwerking tussen het brein en het lichaam gedurende het leerproces wordt het aanmaken van nieuwe hersencellen en verbindingen tussen cellen in het kinderbrein gestimuleerd. 
  3. Stof beklijft beter: Naast dat Bewegend Leren helpt met het opnemen van nieuwe informatie helpt het ook bij het opslaan van deze leerstof. De verbindingen in het brein tussen hersencellen worden door de fysieke handelingen versterkt. Hierdoor beklijft de stof beter in het lange termijn geheugen

 

Voordelen voor leerkrachten

  1. Actieve betrokkenheid: Leerlingen zijn actiever betrokken bij de lesstof, wat kan leiden tot betere leerresultaten.

  2. Verbeterde academische vaardigheden: Bewegend leren helpt jouw leerlingen bij concentratie, opnemen van leerstof en opslaan van informatie. Dit zie je terug in de academische resultaten van jouw klas. 
  3. Diversiteit in lesmethoden: Bewegend leren biedt docenten een extra tool in hun didactische toolkit, waardoor ze verschillende leerstijlen kunnen bedienen.

 

Voordelen voor scholen

  1. Innovatief imago: Scholen die bewegend leren integreren, worden vaak gezien als vooruitstrevend en innovatief.

  2. Verhoogde leerlingtevredenheid: Een afwisselend leerschema dat beweging integreert, kan leiden tot een verhoogde tevredenheid en enthousiasme bij de leerlingen.

  3. Gezondere leergemeenschap: Door beweging te bevorderen, draagt de school bij aan de algemene gezondheid en het welzijn van haar leerlingen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.